Ter Zake

Living Lab Palenstein van start

16-03-2018 Bron: Sociaal Economische Agenda (SEA)

Het Living Lab Palenstein Aardgasvrij is op woensdag 14 maart van start gegaan. De kick-off vond plaats in het Castellum in Zoetermeer onder aanwezigheid van 60 vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente Zoetermeer. Ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en diverse woningcorporaties waren vertegenwoordigd.

In een living lab werken studenten samen met bedrijven aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk, op locatie. In het geval van het Living Lab Palenstein is dat op het gebied van energietransitie. “Living Lab Palenstein Aardgasvrij is een prachtig voorbeeld van hoe je een concreet project kunt verbinden aan onderwijs. Zo ontstaat er een levensechte experimenteer- en leeromgeving. In de toekomst moet dit op veel meer plekken in de stad gebeuren: Zoetermeer als living lab. Het grote voordeel van living labs is de aansluiting bij de arbeidsmarkt: studenten leren wat in de praktijk nodig is. Daar hebben zowel zij als werkgevers profijt van’’, aldus Isabelle Vugs, wethouder onderwijs van de gemeente Zoetermeer.
Jan Willem van der Groep van Factory Zero en leverancier van de bouw componenten bij Living Lab Palenstein beaamt dit. “Wat dat betreft is dit living lab een schot in de roos. De toekomst heeft namelijk behoefte aan kennisrijke generalisten en die vind je vooral op het mbo.”

Next Generation Woonwijk
Hoe het living lab eruit gaat zien, wordt de komende maanden verder verkend met bedrijven, onderwijsinstellingen (vo, mbo en hbo) en maatschappelijke organisaties. Jan van Laake, directeur Techniek & ICT bij mboRijnland: “Dit type onderwijs in living labs geeft ook mogelijkheden voor samenwerking van vmbo-, mbo- en hbo-studenten en voor onderwijs op maat aan bedrijven. Daarnaast kan het living lab ruimte bieden voor lezingen en discussies voor een ieder die geïnteresseerd is in de Next Generation Woonwijk. Uiterlijk september 2018 gaan de eerste studenten aan de slag.”

Onderwijs in praktijk
De gemeente Zoetermeer en mboRijnland zijn partners van het samenwerkingsverband Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology en zetten zich in voor de continue ontwikkeling van onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. “De studenten volgen op deze manier onderwijs dichtbij de praktijk waardoor hun opleiding aansluit bij de snel veranderende kennis en vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt te betreden”, vertelt Otto Jelsma, voorzitter van de Raad van Bestuur van mboRijnland. Want, benadrukt hij, het blijft mensenwerk en mboRijnland kan die mensen leveren.


Wethouder Isabelle Vugs: "Het grote voordeel van living-labs is de aansluiting bij de arbeidsmarkt."

< Terug naar overzicht
Markt 3, 2711 CZ Zoetermeer
Tel.nr: 079-346 97 00
e-mail: info@tzho.nl

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Ter Zake, ondernemerszaken en activiteiten.