Ter Zake

Coronavirus informatie voor ondernemers

05-10-2022 Bron: Economische Zaken Zoetermeer

Op dinsdag 15 maart 2022 kondigde het kabinet aan de coronamaatregelen verder af te schalen. Het thuiswerkadvies vervalt per direct. Vanaf 23 maart verdwijnt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, hoeven bezoekers van grote evenementen zich niet meer te testen en kun je vanuit Europa zonder vaccinatiebewijs inreizen. De enige regel die na 23 maart blijft is de isolatie voor mensen die positief zijn getest op corona. Daarnaast wordt van iedereen met coronaklachten verwacht dat zij een zelftest doen. Basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je ellenboog, blijven bestaan.

Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland.

Op deze pagina staan de meest recente maatregelen voor ondernemers en nuttige tips en kennis van de Rijksoverheid, landelijke branche- en belangenorganisaties over initiatieven voor ondernemers. 

Inwoners, zzp'ers en ondernemers maken een heftige tijd door. Dit hebben we niet eerder meegemaakt. De gemeente Zoetermeer wil u laten weten dat we aan u denken en dat wij er voor u zijn.
Sinds medio maart 2020 neemt het kabinet maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor de economie en onze ondernemingen en leveren veel vragen op. Vanuit de overheid en diverse branche- en belangenorganisaties voor ondernemers is informatie beschikbaar gesteld. Deze organisaties verversen hun informatie conform de actuele stand van zaken. Blijf deze bronnen dus goed volgen. De -naar ons inzicht- belangrijkste hebben wij hier voor u op een rij gezet. Heeft u een bijdrage en/of een aanvulling? Mail ons dan via info@tzho.nl .

Deze pagina is bijgewerkt op 5 oktober 2022

 

Gemeente Zoetermeer voor ondernemers

Gemeente Zoetermeer is er voor u.

Heeft u vragen of problemen? Bel!

Heeft u vragen of heeft u acute financiele problemen? Neem dan contact op met de gemeente Zoetermeer om samen met u te kijken naar de mogelijkheden en om u de weg te wijzen naar de juiste instanties. Bel de gemeente Zoetermeer via het gemeentelijk informatiepunt op 14079 (optie 3):

  14 079
 
Kijk ook op 
 

Nieuwsbrief voor ondernemers

Wilt u informatie per e-mail ontvangen over nieuwe maatregelen voor ondernemers in Zoetermeer? Laat dan hier uw e-mailadres achter: Ja, ik meld mij aan.

Voor het laatste nieuws volgt u Ter Zake ook op twitter en Facebook.

Nieuwsbrief archief 2021:

 

Zoetermeer ondersteunt start- & scale-ups

Heb je een startup of scale-up in Zoetermeer? Vergroot dan nu je kansen op succes en groei met scale booster. Met scale booster maak je slim gebruik van de aanwezige kennis, expertise en ondernemersnetwerken in Zoetermeer en de regio, zodat jouw bedrijf alle ruimte krijgt om te groeien. Het scale booster team komt graag met je in contact, want de gemeente Zoetermeer hecht veel waarde aan een bloeiend bedrijfsleven.

Scalebooster.nl is hèt digitaal portaal voor start- & scale-ups met als doel:

 • Informatie digitaal te ontsluiten over het start- & scaleup ecosysteem in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met de focus op de vier sterke sectoren in Zoetermeer, te starten met de IT-sector;
 • Start- & scale-ups te inspireren met een kennis- en evenementenagenda op het gebied van innovatie en groei, te starten met de IT-sector;
 • Start- & scale-ups in contact te brengen met de accountmanager economie voor start- & scale-ups in Zoetermeer;
 • Digitaal ontsluiten van informatie en kennis over zelfstandig ondernemerschap voor starters en zzp'ers.

Naar www.scalebooster.nl

Corona maatregelen voor ondernemers

In deze voor ondernemers bijzonder moeilijke tijd met allerlei maatregelen in bestrijding van het coronavirus, biedt scalebooster.nl een actueel overzicht met informatie over webinars met voorlichting en hulp door de Rijksoverheid, gemeente, belangen- & brancheorganisaties en ondernemers (verenigingen).

Naar informatie voor ondernemers

Voor het laatste nieuws volg je scale booster ook op twitter.

 
Links naar actuele bronnen

Via onderstaande links kunt u snel naar een van de volgende onderwerpen:

 
Richtlijnen Rijksoverheid

Maatregelen in de aanpak van het coronavirus.

Richtlijnen Rijksoverheid

Op dinsdag 15 maart 2022 kondigde het kabinet aan de coronamaatregelen verder af te schalen. Het thuiswerkadvies vervalt per direct. Vanaf 23 maart verdwijnt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, hoeven bezoekers van grote evenementen zich niet meer te testen en kun je vanuit Europa zonder vaccinatiebewijs inreizen. De enige regel die na 23 maart blijft is de isolatie voor mensen die positief zijn getest op corona. Daarnaast wordt van iedereen met coronaklachten verwacht dat zij een zelftest doen. Basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je ellenboog, blijven bestaan.

Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland.

Maatregelen en adviezen vanaf 23 maart 2022

 

 
Update - 5 oktober

Vergoeding voor afgelaste evenementen met SEG22

Was u eerder dit jaar de organisator van een evenement? En ging dit niet door vanwege een evenementenverbod door de Rijksoverheid door de coronamaatregelen? Daar komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming: de Subsidieregeling Evenementengarantie 2022 (SEG22) is open. U heeft tot 28 december 2022 17:00 om uw aanvraag in te dienen.

 
Update - 22 juni

Neem basisregels weer in acht om besmettingen onder controle te houden

Naleving van de basisregels zoals thuiswerken bij klachten, goed ventileren, het is allemaal (weer) belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen; en zeker ook gelet op de personeelskrapte en mogelijk extra verzuim. ‘Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar.’ Dat schrijven voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een gezamenlijke brief aan de bedrijven in hun achterban. Daarin gaan zij in op wat bedrijven zelf kunnen doen om het virus eronder te houden en wat zij vragen en verwachten van de overheid.

 
Update - 1 april

Hulp bij heroriëntatie

Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Wilt u een switch maken naar werk in loondienst? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Als u nadenkt over een nieuwe toekomst, staat u er niet alleen voor. U kunt hulp krijgen om u voor te bereiden op nieuwe mogelijkheden.
De gemeente Zoetermeer wijst u graag op de mogelijkheden binnen hulp bij heroriëntatie. Ook andere organisaties staan voor u klaar.

 
Update - 14 maart

Coronasteun voor meer startende ondernemers

Schreef u uw mkb-onderneming voor het eerst in bij de KVK in de periode van na 30 juni 2020 tot en met 30 september 2021? En draaide u in het 1e kwartaal van 2022 minder omzet dan verwacht door de coronamaatregelen? Dan kunt u in aanmerking komen voor coronasteun voor starters.

Dien voor 2 augustus 2022 17.00 uur een aanvraag in voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2022 Startende ondernemingen.

 
Update - 15 februari

De coronacrisis: overzicht maatregelen

Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.

 
Update - 26 januari

De coronacrisis: overzicht maatregelen

Op dinsdag 25 januari kondigde het kabinet verdere versoepelingen aan. De deuren van onder andere de horeca en cultuursector mogen open voor bezoekers met een geldig coronatoegangsbewijs. Ook publiek bij sportwedstrijden is onder voorwaarden weer welkom.

 
Update - 22 december

Langer de tijd voor aflossen coronalening

Om bedrijven meer financiële ademruimte te geven heeft de gemeente Zoetermeer besloten om de terugbetalingsdatum van de coronalening 6 maanden uit te stellen, van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle leningen, ongeacht het moment van verstrekking.

Bbz als alternatief voor Tozo: voorwaarden tijdelijk soepeler

Van 1 oktober 2021 tot 1 april 2022 zijn de voorwaarden voor een Bbz-uitkering tijdelijk soepeler. Deze versie van de Bbz wordt ook wel Bbz-light genoemd. De Bbz-light is bedoeld voor ondernemers met een levensvatbaar bedrijf.

 
Update - 18 december

De coronacrisis: overzicht maatregelen

Van zondag 19 december 2021 tot en met vrijdag 14 januari 2022 gaat Nederland in harde lockdown. Alleen essentiële winkels en essentiële -dienstverleners zijn open. Lees welke coronamaatregelen voor jouw bedrijf gelden.

 
Update - 14 december

Kabinet verlengt coronasteun ondernemers tot en met maart 2022

Ondernemers, bedrijven en werkenden hebben in ieder geval tot 14 januari te maken met de aangescherpte coronamaatregelen. Die beperken de ruimte om te ondernemen. Om hen in deze periode te helpen verlengt het kabinet het economisch steunpakket.

 
Update - 26 november

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit

Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Het kabinet ziet dat dit grote gevolgen heeft voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid.

Deze uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 aankondigde.

 
Update - 15 november

Subsidie voor controles op coronatoegangsbewijzen

Maakt u kosten om controles uit te voeren op de coronatoegangsbewijzen? Bijvoorbeeld in uw restaurant, café, clubhuis of theater? Dan kunt u daarvoor subsidie aanvragen bij de gemeente. Zoetermeer heeft een bedrag van ruim 300.000 euro ontvangen van het Rijk om zo de lasten voor deze bedrijven en instellingen wat te verlichten.

De subsidie is bedoeld voor Zoetermeerse horecabedrijven, sportverenigingen en culturele instellingen en geldt ook als u evenementen of jeugdactiviteiten in Zoetermeer organiseert waarvoor u controles op de coronatoegangsbewijzen moet uitvoeren.

 
Update - 20 oktober

Informatie voor ondernemers in Zoetermeer

Bekijk de actuele informatie voor ondernemers in Zoetermeer op de website van de gemeente:

 
Update - 24 september

Regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN)

De regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN) 2021 is er voor horeca-ondernemers die in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 50% minder omzet hebben dan in het 4e kwartaal van 2019. Een voorwaarde is wel dat zij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 én Q3 2021 kregen.
De VLN is bedoeld voor horecabedrijven die worden getroffen door de gedwongen nachtsluiting. Iedere ondernemer die aan de voorwaarden van de VLN voldoet, kan subsidie aanvragen.

Het streven is dat regeling wordt opengesteld in de 2e helft van november.

Informatie en aanvragen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, september 2021

 
Update - 6 september

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q3 2021

Het kabinet heeft besloten de TVL ook in het 3e kwartaal van 2021 open te stellen voor ondernemingen. Ondernemers krijgen daarmee een extra steun in de rug om hun onderneming weer op te starten en nieuwe voorraad in te kopen. De voorwaarden voor TVL Q3 2021 zijn gelijk aan die voor TVL Q2 2021.

U kunt TVL Q3 2021 aanvragen tot en met 26 oktober 2021 17:00 uur.

Uw aanvraag direct regelen

 
Update - 29 juli

Speciale digitaliseringsvoucher voor Zoetermeers MKB

Met ingang van 1 oktober 2021 kan het midden- & kleinbedrijf (MKB) in Zoetermeer gebruik maken van een financiële regeling die verdere en betere digitalisering van de onderneming stimuleert.

Door middel van een digitaliseringsvoucher kan maximaal 50 procent van de kosten worden vergoed, met een minimumbedrag van € 1.000 en een maximumbedrag van € 2.500 per onderneming. De voucher wordt beschikbaar vanaf 1 oktober 2021 voor de duur van een jaar.

De regeling is bedoeld voor de kleinere ondernemers met een winkel, horecabedrijf of voor ondernemers werkzaam in de persoonlijke dienstverlening, dus voor ondernemingen met minimaal één en maximaal 49 werknemers. De voucher kan door een ondernemer worden ingezet voor verschillende digitaliseringsdoelen, bijvoorbeeld bij het starten van online verkoopactiviteiten via een webshop, bij het verder professionaliseren van de bestaande online (verkoop)activiteiten, bij het digitaliseren van interne bedrijfsprocessen en bij het verbeteren van de online veiligheid.

De gemeente Zoetermeer verwacht ondernemers in september verder te kunnen informeren over de aanvraagprocedure en voorwaarden.

Informatie digitaliseringsvoucher

 
Update - 6 juli

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo-regeling)

Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandige ondernemers een beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling)'. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die door de crisismaatregelen tijdelijk geen inkomsten hebben van een inkomen te voorzien. Daarnaast kunnen ondernemers, als er sprake is van acute financiële problemen, een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Tot 31 juni 2021 kon u Tozo 4 aanvragen.

Vanaf 1 juli 2021 tot 1 oktober 2021 kunt u Tozo 5 aanvragen.

Tozo informatie en aanvragen bij de gemeente Zoetermeer

 
Update - 5 juli

Zelfstandig ondernemers krijgen langer de tijd om coronalening af te lossen

Om bedrijven meer financiële ademruimte te geven is besloten om de terugbetalingsdatum 6 maanden uit te stellen, van 1 juli 2021 tot 1 januari 2022.

Wat zijn de wijzigingen?

 • De verplichting om de lening terug te betalen vangt voor bestaande en nieuwe leningen aan op 1 januari 2022.
 • De looptijd (de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald) van bestaande en nieuwe leningen wordt verlengd van 3,5 naar 5 jaar (60 maanden).
 • Gedurende de maanden januari 2021 tot en met december 2021 wordt geen rente opgebouwd op bestaande en nieuwe leningen.
 • Bent u wel in staat om eerder over te gaan tot terugbetaling van het bedrijfskapitaal? Dan bent u vrij om dit te doen.

In week 25 heeft de gemeente Zoetermeer een brief aan ondernemers gestuurd die een bedrijfskrediet hebben ontvangen om hen te informeren over bovenstaande.

Naar informatie gemeente Zoetermeer

 
Update - 1 juni

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2021 startende ondernemingen

Startende ondernemers krijgen in het 1e kwartaal van 2021 hulp via de TVL Startende ondernemingen, een aparte TVL-subsidieregeling. De TVL Startende ondernemingen is er voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en geldt ook voor zzp'ers met een aparte voordeur naar hun werkruimte.

De hoogte van de subsidie wordt gebaseerd op het omzetverlies én het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van de hoofdactiviteit hoort. U kunt de Startersregeling Q1 2021 aanvragen vanaf 31 mei, 09:00 uur tot 12 juli, 17.00 uur.

De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Informatie voorwaarden en aanvragen

 
Update - 19 mei

Toekomstgericht ondernemen

Bent je als ondernemer zwaar getroffen door de maatregelen in het kader van de bestrijding van het coronavirus en wil je na de crisis weer aan jouw onderneming gaan werken? De gemeente Zoetermeer wil je daarbij ondersteunen met een cursus "Toekomstgericht Ondernemen".

Informatie cursus "Toekomstgericht Ondernemen"

 
Update - 11 mei

Online meer verkopen?

Lukt het jou online niet om het juiste publiek te bereiken? Optimaliseer je online verkoopprestaties met onze scan of vraag een voucher aan voor directe verbetering. Het project vloeit voort uit de samenwerking tussen bol.com en MKB-Nederland.

Informatie, vouchers en voorwaarden

 
Update - 8 mei

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) startende ondernemers voor Q1

De Tegemoetkoming Vaste Lasten voor startende ondernemers (TVL voor startende ondernemers) gaat naar verwachting open in mei en geldt in ieder geval voor Q1 van 2021.

Voor wie
Startende ondernemers in Nederland kunnen subsidie aanvragen voor hun vaste lasten, wanneer zij aan de subsidievoorwaarden voldoen. De regeling is bedoeld voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf, inclusief ZZP-ers met een werkruimte los van het huisadres.

Informatie, voorwaarden en meest gestelde vragen

 
Update - 6 mei

Gemeente Zoetermeer: Overzicht coronaregelingen

Minder inkomen door corona. Veel Zoetermeerders, oud of jong, ondernemer of niet, met een hoog of laag inkomen, hebben hier mee te maken. Met verschillende steunmaatregelen willen de Rijksoverheid en de gemeenten banen en inkomens beschermen. Tussen deze maatregelen de goede regeling vinden voor de eigen situatie is niet eenvoudig. De gemeente Zoetermeer zet daarom de steunmaatregelen voor alle (maatschappelijke) organisaties, ondernemers én inwoners die - door het coronavirus - geldzorgen hebben op een rijtje. Zo ziet u gemakkelijk welke regeling voor u beschikbaar is en hoe deze aangevraagd moet worden.

Overzicht coronaregelingen

Gemeente Zoetermeer: Programma heroriëntatie eigen onderneming

Bent je als ondernemer zwaar getroffen door de maatregelen in het kader van de bestrijding van het coronavirus en wil je na de crisis weer aan jouw onderneming gaan werken? De gemeente Zoetermeer kan je daarbij ondersteunen via een programma voor heroriëntatie op de eigen onderneming. Dit programma is momenteel nog in ontwikkeling en bestaat vooralsnog uit een cursus toekomstgericht ondernemen en coaching.

Programma heroriëntatie eigen onderneming

 
Update - 28 april

De lockdown in Nederland wordt de komende weken versoepeld.

In dit artikel vind je de actuele stand van zaken rond de coronamaatregelen. Aan bod komen onder meer de algemene maatregelen, de beperkingen per branche, en regels voor reizen.

De coronacrisis: overzicht maatregelen vanaf 28 april 2021

 
Update - 30 maart

TVL Q2 2021 vergoedt 100% van de vaste lasten

Het kabinet heeft besloten om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het 2e kwartaal van 2021 verder uit te breiden. Het subsidiepercentage stijgt naar 100%. Dit was 85%. Ondernemers kunnen TVL Q2 2021 naar verwachting in de tweede helft van mei aanvragen.

TVL Q2 2021 vergoedt 100% van de vaste lasten

Regeling en voorwaarden Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021

Veiliger TVL aanvragen met eHerkenning niveau 3 of hoger

Vanaf 12 april 2021 is het verplicht de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) met eHerkenning niveau 3 aan te vragen. Dit geldt voor TVL Q1 2021 en TVL Q2 2021. We verhogen het niveau om het aanvragen veiliger te maken. Voor aanvragers met DigiD verandert er niets.

Veiliger TVL aanvragen met eHerkenning niveau 3 of hoger

 
Uitgelicht - 25 maart

Tozo 4

De Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd tot 1 juli 2021. Vanaf 1 april geldt de Tozo 4-regeling. De Tozo 4-uitkering kan voor maximaal 3 kalendermaanden en uitsluitend over hele kalendermaanden worden toegekend. Na 30 juni 2021 is géén aanvraag voor een uitkering levensonderhoud of lening voor bedrijfskapitaal in het kader van Tozo 4 meer mogelijk.

De gemeente Zoetermeer voert de Tozo-regeling uit voor ondernemingen gevestigd in Zoetermeer. De Tozo-regeling kan worden aangevraagd via www.zoetermeer.nl/tozo. De regeling bestaat uit twee onderdelen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

Naar informatie van de gemeente Zoetermeer

 
Uitgelicht - 25 maart

Informatie Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u op zoek naar informatie over de Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK) van de gemeente Zoetermeer? Ga dan naar www.zoetermeer.nl/tonk voor alle informatie. Vanaf 6 april staat daar een link naar het aanvraagformulier.

Naar informatie van de gemeente Zoetermeer

 
Uitgelicht - 19 maart

Subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Moet de Rijksoverheid een evenement dat u organiseert verbieden door coronamaatregelen? Dan maakt de subsidieregeling evenementen het mogelijk om uw gemaakte kosten te vergoeden.

Deze regeling maakt het mogelijk om gemaakte kosten van organisatoren te vergoeden als de Rijksoverheid het evenement moet verbieden vanwege de coronasituatie.

Wanneer kan ik een aanvraag doen?
De regeling wordt waarschijnlijk half april gepubliceerd. Eerst moet ‘Brussel’ de regeling nog goedkeuren. Het loket voor het indienen van aanvragen gaat naar verwachting 1 mei open bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De subsidieregeling is gericht op evenementen die gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021.

Naar informatie en voorwaarden

 
Uitgelicht - 5 maart

Informatie Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u op zoek naar informatie over de Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK) dan kunt u via www.zoetermeer.nl/tonk meer informatie vinden. Op die plek en via de sociale mediakanalen verschijnt er nieuwe informatie zodra die er is.

Informatiepagina ondersteuning noodzakelijke kosten in Zoetermeer (TONK)

 
Uitgelicht - 24 februari

Ondernemers en geldzorgen. Wat nu?

Je bent ondernemer en hebt geldzorgen. Wat kan je doen? Namens de gemeente Zoetermeer gaan Naïma (expert schulden en armoedeproblematiek ) en Peter (expert schulden en ondernemers) hier samen over in gesprek.

Bekijk hier het webinar terug

De gemeente Zoetermeer organiseert een aantal webinars met een administratie challenge. Krijg overzicht op uw geld!

Data en tijden administratie challenge

 
Uitgelicht - 8 februari

Open brief aan ondernemers

Er komt veel op u af en er wordt een sterk beroep gedaan op uw doorzettingsvermogen en overlevingsvermogen. De gemeente heeft de afgelopen periode diverse lokale maatregelen getroffen waar u als ondernemer baat bij kunt hebben. Daarnaast zetten wij ons op diverse manieren in om hulp te bieden en initiatieven te faciliteren. Misschien heeft u de informatie al eens voorbij zien komen, misschien heeft u onze berichten gemist. Door ze voor u op een rijtje te zetten in bijgaande brief proberen we u hier nogmaals zo goed mogelijk van op de hoogte te stellen.

Open brief aan ondernemers, d.d. 8 februari 2021.

 
Uitgelicht - 3 februari

Ik koop lokaal!

De Zoetermeerse ondernemers zijn veerkrachtig en de inwoners kunnen (nog steeds) online winkelen. Op zoetermeerisdeplek.nl staat een overzicht met lokale initiatieven en acties.

Ondernemers kunnen hun initiatief nog steeds laten vermelden. Hoe? Lees dan hier verder.

De Zoetermeerse ondernemers zijn veerkrachtig en blijven ondernemen in deze moeilijke periode. Dit blijkt maar weer uit de verzameling aan lokale initiatieven en acties! Vanwege de corona-maatregelen zijn de niet-essentiële winkels gesloten. Toch kunnen de inwoners nog steeds bij veel Zoetermeerse ondernemers winkelen. De bestellingen worden vaak telefonisch, via social media of via WhatsApp besteld.

Op www.zoetermeerisdeplek.nl staat een overzicht van lokale initiatieven en acties. Het overzicht is met de groots mogelijke zorg samengesteld door Bureau Citymarketing Zoetermeer, maar er is nog véél meer. Winkeliers kunnen informatie over hun initiatief of actie sturen naar ditisdeplek@zoetermeer.nl .

Heb je als ondernemer de stap naar online nog niet gemaakt en zoek je hulp hoe je dit kunt aanpakken? Bekijk dan eens deze link naar het landelijk initiatief Eerste Hulp bij Online Retail.

 Lokale acties en initiatieven

 
Uitgelicht - 2 februari

MKB-noodlijn is geopend!

Je hart luchten over je gesloten zaak of een luisterend oor over de druk op je persoonlijke situatie?

Bel 088 999 0000 en krijg direct een van de professionals van Stichting IMK en ONL voor ondernemers aan de telefoon die er voor jou als ondernemer zijn!

Wij begrijpen als geen ander dat deze periode enorm veel van je vraagt en het perspectief soms ver te zoeken is. We helpen graag bij de problemen waar je tegenaan loopt!

Lees hier het hele bericht.

 
Uitgelicht - 21 januari

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen.

Onderwerpen uitbreiding steun- en herstelpakket:

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL);
 • Voorraadvergoeding detailhandel
 • Starters
 • NOW en Tozo
 • Evenementen
 • Belastingmaatregelen
 • Overige maatregelen

Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.

Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Lees hier het hele bericht .

 
Uitgelicht - 18 december

Kabinet breidt steunpakket uit vanwege verzwaarde lockdown

Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zit Nederland sinds dinsdag 15 december in de strengste lockdown tot nu toe. Ondernemers die hierdoor worden geraakt, kunnen gebruikmaken van het steun- en herstelpakket voor banen en economie. Het kabinet voegt hier vandaag een aantal gerichte tegemoetkomingen aan toe. Zo krijgen mkb-ondernemers in de non-food detailhandel een vergoeding voor hun seizoensgevoelige voorraad.

Onderwerpen gerichte tegemoetkomingen:

 • Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel;
 • Online sportles
 • Apparaten voor thuisonderwijs
 • Kinderopvang
 • Dierenwelzijn
 • Culturele en creatieve sector
 • Reiskosten
 • Starters
 • Referentie en aanvraagperiodes van de NOW3
 • Uitslet aflossing Tozo-lening

Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.

Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Lees hier het hele bericht .

 
Uitgelicht - 27 november

Aandachtspunten voor Tozo-ontvangers aan het einde van het jaar

Had u een Tozo 1, Tozo 2 en/of Tozo 3 uitkering? Houd rekening met de volgende zaken. Uw gemeente gaat controleren of u recht had op de Tozo. Mogelijk vraagt de gemeente aanvullende bewijsstukken op over bijvoorbeeld het urencriterium of uw inkomen (uit onderneming). Lever deze bewijsstukken op tijd aan. Is uw situatie sinds het aanvragen van de Tozo gewijzigd? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij uw gemeente. Denk hierbij naast veranderingen in uw netto-inkomen ook aan uw huishoudsamenstelling, verhuizing of het stoppen met uw onderneming. Neem tenslotte kennis van de financiële aandachtspunten en de belastingaangifte 2020

Lees hier het hele bericht .

 
Uitgelicht - 17 november

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.

Lees het hele artikel .

 
Uitgelicht - 27 oktober

Aanvullingen op derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad. Ook komen meer sectoren – waaronder de transportsector – in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient.

Lees het hele artikel .

 
Uitgelicht - 14 oktober

Aanscherping coronamaatregelen en sluiting horeca

Het aantal coronabesmettingen stijgt fors. Het kabinet heeft daarom besloten tot een gedeeltelijke lockdown om de besmettingen terug te dringen. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober om 22.00 uur en gelden in principe voor 4 weken. Alle eet- en drinkgelegenheden moeten sluiten. Afhalen en bezorgen blijft wel mogelijk. Winkels sluiten om 20.00 uur – met uitzondering van levensmiddelenwinkels – en de koopavonden worden afgeschaft. Thuiswerken blijft de norm, behalve als het niet anders kan. Sporten is alleen nog beperkt mogelijk, zonder publiek.

Overzicht coronaviris maatregelen .

 
Uitgelicht - 10 augustus

Invullen contactformulier bij bezoek horeca en vooraf reserveren

De besmettingen van het coronavirus nemen de afgelopen periode weer toe. Om het bron- en contactonderzoek van de GGD sneller en beter vorm te geven, heeft de Rijksoverheid besloten dat er voor de horeca aanvullende maatregelen gaan gelden. Per 10 augustus 2020 is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registeren. Dit is vastgelegd in een noodverordening.

Lees hier het hele bericht met voorbeelden voor een "registratieformulier bron- en contactonderzoek" en een "modelformulier Gezondscheck" van Koninklijke Horeca Nederland.

 
Uitgelicht - 12 juni

Coronaproof activiteit organiseren?

De coronamaatregelen brengen heel wat uitdagingen met zich mee voor ondernemers. Twijfelt u of bepaalde activiteiten zijn toegestaan?

In Zoetermeer kunnen bedrijven, instellingen, verenigingen en stichtingen met vragen hierover terecht bij de gemeente via corona_ondernemen@zoetermeer.nl. Omschrijf wat u van plan bent en vul dat aan met beeldmateriaal, zoals foto’s, plattegronden en tekeningen. Ook is het zinvol om alternatieve plannen te beschrijven. Mocht het plan van uw voorkeur niet akkoord zijn, dan kunnen die ook direct worden bekeken.

Handhavingsjuristen van de gemeente kijken naar uw plan(nen) en geven zo snel mogelijk antwoord. Zet in de mail ook uw contactpersoon bij de gemeente.

De gemeente Zoetermeer wil u snel duidelijkheid bieden.

 
WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal

WSP ZHC

Heeft u mensen bij u werken via het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal? En heeft u hier met betrekking tot het coronavirus vragen over? U kunt de accountmanagers van het WSP ZHC bellen, hun telefoonnummers vindt u via:

 
Georganiseerd bedrijfsleven

Ondernemersverenifing RvOZ en Floravontuur Businessclub

Dat de maatregelen in het kader van het coronavirus grote gevolgen hebben voor de economie en de ondernemingen in Zoetermeer mag duidelijk zijn. Mochten ondernemers in deze netwerken hier directe schade van ondervinden dan is het verzoek dit te melden d.m.v. een mailtje aan secretariaat@rvoz.nl. Dan gaat de RvOZ kijken waar ze ondernemers mogelijk van dienst kunnen zijn. Mocht je aanvullende informatie hebben waarvan je denkt dat het voor je collega’s van belang kan zijn dan verzoekt de RvOZ dit ook te delen. Dit kan via de mail of de speciale LinkedIn-groep die samen met Floravontuur Promotie Zoetermeer is opengesteld..

 
< Terug naar overzicht
Markt 3, 2711 CZ Zoetermeer
Tel.nr: 079-346 97 00
e-mail: info@tzho.nl

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Ter Zake, ondernemerszaken en activiteiten.