Ter Zake

Living Lab Palenstein Aardgasvrij met bedrijven en onderwijs

20-09-2018 Bron: Sociaal Economische Agenda (SEA)

“Palenstein wordt de eerste aardgasvrije wijk in Zoetermeer en jullie zijn daar vanaf nu actief bij betrokken”, aldus Jan Iedema, wethouder Economische Zaken en Onderwijs in Zoetermeer. Op 17 september 2018 was het startsein voor een samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente Zoetermeer voor een aardgasvrije wijk. Vmbo-leerlingen van het Oranje Nassau College (ONC), studenten van mboRijnland gaan samen aan de slag in het Living Lab Palenstein Aardgasvrij met de bedrijven Stedin, Van Dorp Installaties, Dura Vermeer, woningcorporatie Vidomes, Bébouw Midreth en gemeente Zoetermeer.

In Palenstein wordt flink geïnvesteerd in verduurzaming en is om die reden benoemd tot Living Lab waar mbo-studenten smart technology, bouw, installatietechniek en elektro worden betrokken bij de energietransitie en worden voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. De leerlingen van het ONC die het programma The Next Generation Woonwijk volgen waren ook van de partij. De komende jaren moeten in Nederland duizenden huizen per maand worden omgebouwd naar aardgasvrij.

Collega’s van de toekomst
Onderweg op de route door Palenstein stonden op diverse plekken experts klaar van Stedin, Vidomes en Dura Vermeer om vragen te beantwoorden. Wat gebeurt hier en wat komt daar allemaal bij kijken? Eelco de Vink van Stedin: “Hoe kunnen we ons net geschikt maken voor all-electric, waterstof of de combi warmte-elektra? En hoe krijgen we deze ombouw organisatorisch voor elkaar?” Hij benadrukte tenslotte hoe belangrijk de rol van de leerlingen en studenten is: “Jullie zijn onze collega’s van de toekomst.”
Uiteraard was er ruimte om vragen te stellen. Die kwamen vaak uit onverwachtse hoek, zoals, wat is het maandsalaris van een monteur. De expert van Dura Vermeer durfde daar geen exact antwoord op te geven:  “Maar de arbeidsvoorwaarden zijn heel goed.” Bovendien is werk gegarandeerd, kregen de studenten te horen.

Vmbo, mbo en hbo
De gemeente Zoetermeer en mboRijnland zijn partners van het samenwerkingsverband Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology en zetten zich in voor de continue ontwikkeling van onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Onder deze koepel is de samenwerking Living Lab Palenstein Aardgasvrij tot stand gekomen. Slim samenwerken werpt zijn vruchten af voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs, en zeker voor de mbo-studenten en de vmbo-leerlingen. Op korte termijn is er zeker ook een rol weggelegd voor hbo-studenten.

De bijeenkomst eindigde met een concrete opdracht van wethouder Robin Paalvast. “We willen dit pand beschikbaar maken voor dit Living Lab Palenstein Aardgasvrij.  Hoe zou je dit pand uit 1969 nu duurzaam en energieneutraal kunnen maken? Deze vraag stellen wij aan jullie.” Dat dit inderdaad de collega’s van de toekomst zijn, bleek uit een eerste reactie uit de zaal. “Kunnen we hier niet een fitnessruimte van maken en zo je eigen energie maken?” Bedoeling is dat de ruimte in januari 2019 in gebruik wordt genomen.

< Terug naar overzicht
Markt 3, 2711 CZ Zoetermeer
Tel.nr: 079-346 97 00
e-mail: info@tzho.nl

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Ter Zake, ondernemerszaken en activiteiten.