Ter Zake

Overzicht coronavirus updates

02-04-2020 Bron: Economische Zaken Zoetermeer

Overzicht met updates maatregelen, nuttige tips en kennis van de gemeente Zoetermeer, de Rijksoverheid, landelijke branche- en belangenorganisaties over initiatieven voor ondernemers.

Het nieuwsoverzicht op deze pagina omvat de periode van 17 maart t/m 5 april. 

Deze pagina is bijgewerkt op 19 mei 2020.

 

Gemeente Zoetermeer voor ondernemers

Gemeente Zoetermeer is er voor u.

Heeft u vragen of problemen? Bel!

Heeft u vragen of heeft u acute financiele problemen? Neem dan contact op met de gemeente Zoetermeer om samen met u te kijken naar de mogelijkheden en om u de weg te wijzen naar de juiste instanties. Bel de gemeente Zoetermeer via het gemeentelijk informatiepunt op:

  14 079
Bekijk ook de informatie met maatregelen voor ondernemers van de gemeente Zoetermeer
 

Nieuwsbrief voor ondernemers.

Wilt u informatie per e-mail ontvangen over nieuwe maatregelen voor ondernemers in Zoetermeer? Laat dan hier uw e-mailadres achter: Ja, ik meld mij aan.

Voor het laatste nieuws volgt u Ter Zake ook op twitter en Facebook.

Nieuwsbrief archief:

 
Richtlijnen Rijksoverheid

Maatregelen in de aanpak van het coronavirus.

Richtlijnen rijksoverheid

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit..

 

 

Informatie en financiele maatregelen

 
Nieuws updates

Nieuws updates periode 17 maart t/m 5 april:

 • 5 april: Zorgverzekeraars gaan tandartsen en fysiotherapeuten financieel compenseren;
 • 4 april: NL Groeit - Laat je helpen door een mentor in tijden van de Coronacrisis;
 • 2 april: Verdere versoepeling belastingmaatregelen met ingang van 2 april;
 • 2 april: Borgstelling overheid (BMKB) ook opengesteld voor non-bancaire financiers;
 • 2 april: Rabobank Retail Update: alle trends in de detailhandel (april/pdf);
 • 31 maart: Wat doet de SER in verband met het coronavirus?;
 • 31 maart: Rijksoverheid verlengt coronamaatregelen t/m dinsdag 28 april;
 • 31 maart: Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET);
 • 31 maart: Coulance WBSO-mededeling en aanvraag;
 • 31 maart: Douane ondersteunt ondernemers met maatregelenpakket;
 • 26 maart: Coronahulp: oproep Zuid-Hollandse maakindustrie;
 • 26 maart: Extra maatregelen om handelsstromen op gang te houden;
 • 25 maart: Richtlijnen voor Verantwoord Winkelen;
 • 24 maart: Oproep brancheorganisaties retail en vastgoedorganisaties
 • 23 maart: Rijksoverheid: aangescherpte maatregelen;
 • 23 maart: Unie van Waterschappen - uitstel van belastingbetaling;
 • 22 maart: MKB: Coulance afdracht pensioenpremies;
 • 22 maart: Stichting MKB Financiering: 12 tips beperking liquiditeitsproblemen;
 • 20 maart: Belastingdienst actueel - Premiedifferentiatie WW: termijn voor schriftelijke vastlegging arbeidscontract verlengd tot 1 juli;
 • 20 maart: Pas op: fishing activiteiten;
 • 19 maart: Ondernemersplein: Eén antwoord van de overheid;
 • 19 maart: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) - veelgestelde vragen over zakendoen en coronaviris per land;
 • 19 maart: WSP ZHC - contact accountmanagers;
 • 17 maart: pakkket maatregelen; aanvragen werktijdverkorting c.a. (UWV);
 • Informatie branche- en belangenorganisaties.
 
Update 5 april

Zorgverzekeraars gaan tandartsen en fysiotherapeuten financieel compenseren

Zorgverzekeraars komen met financiële maatregelen voor onder meer tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zij kunnen een aanvraag doen voor een compensatie vanwege een lagere omzet. Die zal vanaf mei maandelijks, met terugwerkende kracht vanaf maart, worden uitbetaald.

 
Update 4 april

Nl Groeit

Ben je ondernemer en heb je een omzet vanaf 1 miljoen? En heb je behoefte om de Coronaproblematiek binnen je onderneming te bespreken met een mentor, maak dan een keuze uit één van onze beschikbare mentoren. Tijdens het mentorgesprek kan de mentor je koppelen aan een expert, je handvaten bieden die je verder op weg helpen of je doorverwijzen naar belangrijke instanties waar je met diverse ondernemersvragen terecht kan.

 
Update 2 april

Verdere versoepeling belastingmaatregelen met ingang van 2 april

Het kabinet neemt een aantal belastingmaatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Deze maatregelen zijn vanaf 2 april 2020 uitgebreid en versoepeld.

 

Borgstelling overheid (BMKB) ook opengesteld voor non-bancaire financiers

Ook alternatieve financiers, zoals bijvoorbeeld crowdfunders, kunnen een borgstelling krijgen voor het verstrekken van leningen aan bedrijven die door de coronacrisis zwaar getroffen worden. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag [1 april] laten weten aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De borgstelling die de overheid verleent aan financiers voor kredietverstrekking wordt ook voor non-bancaire financiers opengesteld.

 

Rabobank Retail Update: alle trends in de detailhandel

De retailsector is al jaren in fundamentele verandering en daar bovenop komt nu de huidige Coronacrisis. De maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding af te remmen raken iedere sector. Zeker de non-food detail- en groothandel wordt fors getroffen. Tegenover de krimp in non-food staat een plus in food-retail. Uit de combinatie van een vraag- en aanbodschok volgt een schokgolf in de productie- en waardeketen binnen het waardewiel rondom de consument. Rabobank zal de handen ineenslaan met de Nederlandse overheid en de andere Nederlandse banken om het Nederlandse bedrijfsleven te steunen in deze zware tijden.

 
Update 31 maart

Wat doet de SER in verband met het coronavirus?

Voor SER-voorzitter Mariëtte Hamer is het belangrijkste deze epidemie samen door te komen en goed op elkaar te letten. Daarnaast ziet ze het als een taak van de SER om toch nu al vooruit te kijken. Zij heeft daarom het initiatief genomen voor een denktank waaraan naast de sociale partners ook instellingen als het Centraal Planbureau, het Sociaal Cultureel Planbureau, het Centraal Bureau voor de Statistiek, De Nederlandsche Bank, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Clingendael deelnemen. De crisis leert ons volgens Hamer hoe belangrijk het is om alle kennis te bundelen. “Met elkaar komen we verder en kunnen we het kabinet goed adviseren. Hopelijk krijgt het ook een beetje een zwaan-kleef-aan-effect, want we kunnen alle deskundigheid gebruiken.

 

Rijksoverheid verlengt coronamaatregelen tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft op 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET)

Bent u aanbieder van zorg of ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking? En wilt u in deze periode rond de coronacrisis extra investeren in digitale zorg op afstand? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de uitgebreide Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET). De SET wordt op initiatief van het ministerie van VWS vanaf 25 maart 2020 uitgebreid met de extra regeling ‘SET COVID-19’. Deze regeling stelt per aanvraag € 50.000 beschikbaar voor investeringen in digitale zorg op afstand.

Coulance WBSO-mededeling en aanvraag

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Heeft u in 2019 een S&O-verklaring ontvangen? Dan moet u normaal gesproken uiterlijk 31 maart 2020 een mededeling doen. Of wilt u vanaf 1 april WBSO aanvragen? In verband met de coronacrisis is besloten coulant om te gaan met deze deadlines.

 

Belastingdienst

Door de coronacrisis kunnen veel bedrijven tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen op grond van douaneregelgeving voldoen en niet alle termijnen en douaneformaliteiten naleven. De Douane gaat ondernemers die om deze reden in de problemen komen, ondersteunen met een pakket aan maatregelen.

 
Update 26 maart

InnovationQuarter (IQ)

Steeds meer bedrijven willen een bijdrage leveren om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn wereldwijd al veel mooie voorbeelden te vinden. Zuid-Hollandse maakbedrijven en toeleveranciers die mee willen helpen, kunnen zich bij ons melden. Denk aan het beschikbaar stellen van middelen; samen oplossingen bedenken; of het aanpassen van de productielijn. Met de expertise uit het innovatieprogramma SMITZH denken we met u mee en verbinden we u graag met de juiste partijen om hierbij te helpen. Wellicht kunnen we u financiële ondersteuning bieden of de weg daarnaartoe vergemakkelijken.

 

Extra maatregelen om handelsstromen op gang te houden

Om de internationale handel zoveel mogelijk op gang te houden, worden de mogelijkheden voor exportkredietverzekeringen vanaf donderdag verruimd. Deze en andere maatregelen werden bekendgemaakt door minister Kaag van Buitenlandse Handel na een door MKB-Nederland en VNO-NCW opgezette conference call met internationaal opererende bedrijven en branches over hun problemen als gevolg van de coronacrisis.

 
Update 25 maart

Richtlijnen voor Verantwoord Winkelen

Met richtlijnen voor winkeliers en hun klanten willen ondernemingsorganisaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ervoor zorgen dat mensen zo verantwoord mogelijk hun aankopen kunnen doen en winkelmedewerkers op een veilige manier kunnen werken. De maatregelen zijn bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.
Via onderstaande link zijn tevens een winkelprotocol en voorbeelden van posters digitaal beschikbaar.

 
Update 24 maart

Oproep brancheorganisaties retail en vastgoedorganisaties

De winkelsector (zowel aan de huurderskant als aan de verhuurderskant) doet een oproep aan retailers en verhuurders van vastgoed om, gesteund door de overheid, een gezamenlijke kortetermijnoplossing te bieden voor acute liquiditeitsproblemen (die zijn ontstaan door wegvallen van omzet bij doorlopende lasten) voor huurders en verhuurders. Dit biedt ruimte om daarna te werken aan een (middel) langetermijnoplossing voor het vormgeven van het toekomstbestendig retaillandschap.
Deze oproep, gericht aan alle retailers en winkelvastgoedeigenaren in Nederland, wordt gedaan door:

 • Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW)
 • Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN)
 • Vastgoed Belang, vereniging van particuliere beleggers in vastgoed
 • VastGoedOverleg
 • Detailhandel Nederland (Raad Nederlandse Detailhandel, Nationale Winkelraad, CBL, ADN, ANKO, CBL, Dibevo, FGZ, INretail, KNS, Koninklijke Slijtersunie, NBOV, NOVAKA, NPMB, NSO- retail, NSV, NVER, SNF, Techniek Nederland, VBW, Vakcentrum)

Voor maandag 20 april 2020 verbinden retail- en vastgoedorganisaties zich om te komen tot een advies omtrent oplossingen en maatwerk.

 
Update 23 maart

Rijksoverheid

Het kabinet neemt aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt. Lees alle maatregelen via onderstaande link:

 

Unie van Waterschappen

Met een uitgebreid pakket aan maatregelen leveren ook de waterschappen een bijdrage om ondernemers door de coronacrisis te loodsen. Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de crisis, krijgen ze uitstel. Dat maken de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW op 22 maart bekend.

 
Update 22 maart

MKB: Coulance afdracht pensioenpremies

Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen of zijn gekomen zoveel mogelijk tegemoet komen als deze problemen ervaren bij het betalen van de pensioenpremies. Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, afgesproken. De pensioenpremies voor zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel zullen op een adequate manier moeten worden meegenomen in de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud.

 

Stichting MKB Financiering

Stichting MKB Financiering heeft 12 tips opgesteld voor zzp- en mkb-ondernemers om liquiditeitsproblemen te beperken en enkele concrete tips om op korte termijn aan extra financiering en liquiditeit te komen.

 naar boven
Update 20 maart

Belastingdienst actueel

Om de lage WW-premie toe te passen bij werknemers die voor onbepaalde tijd bij u in dienst zijn, moet u hun arbeidscontracten schriftelijk vastleggen. Voor werknemers die op 31 december 2019 al bij u in dienst waren, kreeg u eerder tot 1 april extra de tijd om dat te doen. Daar komen nu nog 3 maanden bij. U hebt dus de tijd tot 1 juli 2020. Het kabinet heeft besloten om werkgevers meer tijd te geven vanwege de impact van het coronavirus. Veel bedrijven en instellingen als ziekenhuizen hebben daar nu mee te maken.

 

Pas op! Nieuwe fishing activiteiten

Er zijn valse mails, valse brieven, valse telefoontjes, valse (corona) apps, valse WhatsApp-berichten en valse sms-berichten in de omloop.

 naar boven
Update 19 maart

Ondernemersplein: Eén antwoord van de overheid

De uitbraak van het coronavirus heeft het openbare leven in Nederland zo goed als stilgelegd. Dit heeft grote gevolgen voor de economie. En mogelijk ook voor uw bedrijf en uw werknemers. Om u te steunen, neemt de overheid extra maatregelen. Via de volgende link komt op u op de pagina met maatregelen voor ondernemers. En bij welke overheidsorganisaties u terecht kunt voor advies of om zaken te regelen:

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Via onderstaande link komt u op de pagina met informatie over de belangrijkste ontwikkelingen:

 

WSP ZHC

Heeft u mensen bij u werken via het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal? En heeft u hier met betrekking tot het coronavirus vragen over? U kunt de accountmanagers van het WSP ZHC bellen, hun telefoonnummers vindt u via:

 naar boven
Update 17 maart

Rijksoverheid

 naar boven
Overige informatiebronnen waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen.

Via onderstaande links komt u snel bij de juiste informatie:

Rijksoverheid

Belastingdienst actueel

Betalingsproblemen door coronavirus? Hoe vraag je als ondernemer bijzonder uitstel van betaling aan? De Belastingdienst legt uit hoe uitstel van betaling mogelijk is voor ondernemers inclusief zzp’ers. 

UWV
“Door het coconavirus heb ik minder werk in mijn bedrijf. Kan ik werktijdverkorting voor mijn werknemers aanvragen?” Krijg antwoord op deze en andere veel gestelde vragen rond het coronavirus.

MKB Nederland: https://www.mkb.nl/corona

Coronaloket Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona

Koninklijke Horeca Nederland (KHN): https://khn.nl/lobby/khn-lobby/gezondheid/coronavirus

Inretail: https://www.inretail.nl/opinie/faq-het-coronavirus-en-de-retail/

Bouwend Nederland: Vragen en antwoorden

Transport en Logistiek Nederland (TLN): https://www.tln.nl/coronavirus/

 naar boven
< Terug naar overzicht
Markt 3, 2711 CZ Zoetermeer
Tel.nr: 079-346 97 00
e-mail: info@tzho.nl

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Ter Zake, ondernemerszaken en activiteiten.